Blog Image

10

Úno 2020

Jeskyně Son Doong

Jeskyně Son Doong

Jeskyně Son Doong se nachází ve středním Vietnamu (350 km od Hanoje). Fakt, že jde o největší jeskyni na světě se zjistilo až v roce 2009. Do té doby byla za největší jeskyni světa pokládaná Jelení jeskyně na malajském ostrově Borneo. Ačkoliv byla objevena v roce 1991, až Britská výprava zjistila, že se jedná o devět kilometrů dlouhou jeskyni, která je vysoká 150 metrů a až 300 metrů široká. Při vstupu je třeba se slanit přes 80 metrů.

Nová jeskyně Hang Son Doong (jeskyně horské řeky) leží uprostřed džungle v Národním parku Phong Nha-Ke Bang poblíž vietnamsko-laoských hranic. Je obtížně přístupná, dá se do ní dostat pouze složitým traverzem přes další jeskyni, která nasedá přímo nad ni. Než se speleologové vůbec k jeskyním dostali, museli navíc ujít 10 kilometrů dlouhou, náročnou cestu pralesem.

Ačkoli vědci strávili v jeskyni pět dní, zatím ji nemohli prozkoumat celou, protože jí protéká poměrně prudká podzemní řeka. Nebyli schopni ani změřit hloubku jezera na dně jeskyně, 200 metrů dlouhý provaz, který s sebou prozatím měli, nestačil.

Britové se chtějí do jeskyně vrátit, aby průzkum dokončili. Podle nich jde o unikátní přírodní útvar, který by se neměl otevřít pro veřejnost, uvedl mluvčí týmu Howard Limbirt z Britské speleologické asociace.

Výzkumný tým doprovázel místní průvodce Ho Khan z vesnice Phong Nha, který o existenci jeskyně věděl již od roku 1991. Vesničané do ní ale ní nikdy nevstoupili. Jednak jim chybělo vybavení, a také je odrazoval ohlušující rámus z protékající podzemní řeky.

Národní park Phong Nha-Ke Bang, kde vědci jeskyni objevili, je od roku 2003 na seznamu světového dědictví UNESCO. Rezervace se rozkládá převážně na krasovém území, celkem se zde vyskytuje nejméně 300 jeskyní a podzemních prostor.

Za největší jeskynní průchod planety byla dosud považována jeskyně Deer Cave v Malajsii, která je široká 90 metrů, vysoká 100 metrů a dlouhá dva kilometry.

Nevšední zážitky ve Vietnamu nabízí cestovní kancelář Tour Viet.

Sdílet

Newsletter

Přihlašte se k odběru novinek a mějte přehled o tom co chystáme.